www.mecsek.gportal.hu
Menü
     
Linkek
     
Óra
     
Mecseki képek
     
Naptár
2017. Augusztus
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
     
Fauna
Fauna : A Mecsek Microlepidoptera katalógusa

A Mecsek Microlepidoptera katalógusa

Hány molylepke (Microlepidoptera) él a Mecsekben? Erre először 2007-ben kapunk választ egy új tanulmányban.

Fazekas  Imre

Microlepidoptera  Pannoniae meridionalis, VI.

A Mecsek  Microlepidoptera katalógusa

(Lepidoptera)

Catalogue of Microlepidoptera from  Mecsek Mountains, SW-Hungary (Lepidoptera)

 

Abstract

This is the first catalogue of Microlepidoptera in the Mecsek Mts. This Hungarian mountain range has a somewhat Mediterranean climate. Data on the presence and distribution of 879 species are given. Data in earlier publications are critically examined. The presence of species placed in square brackets requires confirmation. The families involved are characterized in detail. Special comments are made on Tosirips magyarus (Tortricidae) and Capperia fusca (Pterophoridae), which are new to Hungary.

 

(Forrás: Acta Naturalia Pannonica 2: 9-66. (2007)

 

 

(Részletek a tanulmányból)

 

Bevezetés - Introduction

A Mecsek hegység Magyarország legdélibb fekvésű, 350 km2 kiterjedésű középhegysége. A tanulmányban a Mecsek hegységet és az északról hozzá kapcsolódó, 200 km2-es Baranyai-Hegyhátat Mecsek-vidék néven kistájcsoportnak tekintem, mint egységes életföldrajzi területet vizsgálom. A Kárpát-medencében szinte egyedülálló vidék geológiai képződményei, szubmediterrán vonásokat is felvonultató éghajlata, endemikus vegetáció és faunáció maradványai,  a Pannon életföldrajzi régióban sajátos összetételű Microlepidoptera faunának biztosítanak élőhelyeket. Bár a lepkefauna kutatása már a 18. században (leg. Hofmannsegg: 1793/94, D-Dresden) megkezdődött, a 19. század végén szinte alig találunk faunisztikai adatokat a térségből (Abafi-Aigner et al. 1896).

A hegység területét az elmúlt két évszázadban több hazai (pl. Issekutz László,  Nattán Miklós,  Schmidt Antal, Szőcs József) és külföldi (pl. Josef Klimesch, Ausztria) kutató kereste fel (vö. Balogh 1978 és Fazekas 2002, 2006ab), mégis azt kell megállapítanunk, hogy a Mecsek microlepidopterológiai kutatásának meghatározó időszaka csak az 1950-es években, Balogh Imre munkásságával kezdődött meg, s e kiemelkedő korszakot egy alapvetéssel zárta le (Balogh 1978). Balogh előbbi tanulmányában a következőket írta: „A microlepidopterák egy részének pontos meghatározását csak tüzetesebb vizsgálatok alapján lehet elvégezni ezért ideiglenes lelőhely cédulákkal láttam el. A nehezen meghatározható fajok esetében mindenkor igénybe vettem a Természettudományi Múzeum gyűjteményét”.  Balogh (1978) beszámolt arról is, hogy az első mecseki lepkefauna névjegyzékének összeállításakor „…több százezer lepke céduláját…” is átnézte a budapesti természettudományi múzeumban. Írásában Balogh utal a múzeumban őrzött, ún. Dahlström-gyűjtemény bizonytalanságaira, egyes fajok „…kétes voltára…”, de ezeket a fajokat is felvette névjegyzékébe.

Még Balogh Imre (1908-1995) életében módom volt több taxonómia csoport fajainak revíziójára (pl. Cochylini, Pterophoridae, Zygeanidae, Crambidae stb.), azonban már akkor bebizonyosodott, hogy sok példány hiányzik, s ceruzával írt ideiglenes lelőhelycédulák is nehezen azonosíthatók. A magángyűjtemény egy része Balogh Imre halála után a Magyar Természettudományi Múzeumba (Budapest) került. Egy másik része - 1973-as nyugdíjazását követően - a Pécsi Tanárképző Főiskola állattani tanszékének rovargyűjteményében maradt.  A rovardobozokban határozás nélküli, hiányosan cédulázott, és többnyire preparálás nélküli példányokat találtam az 1990-es évek elején. Mivel Balogh Imre a fajok azonosítása során soha nem készített ivarszervi preparátumokat, több taxon mecseki előfordulást csak megfelelő ellenőrzés után szabad elfogadnunk. Így került törlésre a magyar faunából például a Stigmella torminalis (Vood, 1890), amely csak Angliából és Németországból bizonyított.

Magyarországon jelenleg 57 lepkecsalád kb. 2200 faját lehet kimutatni. A magyar lepidopterológusok többsége nem különbözteti meg a Pyralidae és a Crambidae családokat, hanem „csak” Pyralidae családról beszélnek. A modern európai monográfiák (pl. Goater et al. 2005) - evolúciós értelemben - a Pyraloidea superfamiliát két családra bontották:

Pyralidae: Epipaschiinae, Galleriinae, Phycitinae, Pyralinae.

Crambidae: Acentropinae, Crambinae, Cybalomiinae, Evergestinae, Glaphyriinae, Heliothelinae, Odontiinae, Pyraustinae, Schoenobiinae, Scopariinae, Spilomelinae.

Jelen tanulmány második része a mecseki lepkefauna átfogó bemutatásának. Az első katalógus a nagylepkéket foglalta össze (Fazekas 2006b). Saját vizsgálataim (1970-2007), a gyűjtemények részleges revíziója, valamint a hegységre vonatkozó publikációk (l. az irodalomban) kritikai feldolgozása után összeállítottam Mecsek első Microlepidoptera faunakatalógusát. A most közzétett katalógus csak a vizsgálatok jelenlegi állapotát tükrözi, s nyitva hagy számtalan taxonómiai, nevezéktani, faunisztikai, állatföldrajzi és ökológiai kérdést. A problémás rendszertani csoportok (pl. Nepticulidae, Gracillariidae, Coleophoridae, Gelechiidae stb.) alapos és átfogó revízióra szorulnak.  Ez a munka szerves része a dél-dunántúli régiót feldolgozó, s azt bemutató, „Microlepidoptera Pannoniae meridionalis” néven elindított sorozatomnak (Fazekas 2000, 2001ab, 2006b), amelyet egy szintetizáló, önálló kötettel kívánok lezárni.


Tartalom - Content

- Bevezetés - Introduction

- Anyag és módszer - Material and methods

- Eredmények - Results

- A fajok névjegyzéke - Checklist

  1. Micropterigidae - Aranyszárnyú-ősmolyok

  2. Eriocraniidae - Ősmolyok

  3. Hepialidae - Gyökérrágó-őslepkék

  4. Nepticulidae - Törpemolyok

  5. Opostegidae - Aprómolyok

  6. Heliozelidae - Fényesszárnyú-molylepkék

  7. Adelidae - Hosszúcsápú-tőrösmolyok

  8. Incurvariidae - Ércfényű-virágmolyok

  9. Tischeriidae - Foltaknás-sörtésmolyok

10. Tineidae - Ruhamolyok

11. Lypusidae - Zsákosmolyok

12. Psychidae - Csőzsákosmolyok

13. Douglasiidae - Legyezősmolyok

14. Bucculatricidae - Szemtakarós fehérmolyok

15. Gracillariidae - Keskenyszárnyú molyok

16. Yponomeutidae - Pókhálós molyok

17. Ypsolophidae - Íveltszárnyú tarkamolyok

18. Plutellidae - Tarkamolyok

19. Glyphipterigidae - Szakállas molyok

20. Bedelliidae - Szulákmolyok

21. Lyonetiidae - Ezüstös fehérmolyok

22. Ethmiidae - Feketemolyok

23. Depressariidae - Laposmolyok

24. Elachistidae - Fűaknázó molyok

25. Agonoxenidae - Lándzsás tündérmolyok

26. Scythrididae - Zöldszárnyú molyok

27. Chimabachidae - Tavaszimolyok

28. Oecophoridae - Díszmolyok

29. Lecithoceridae - Indiai molyok

30. Coleophoridae - Zsákhordó molyok

31. Momphidae - Lándzsásszárnyú molyok

32. Blastobasidae - Avarevőmolyok

33. Autostichidae - Avarmolyok

34. Amphisbatidae - Erdei díszmolyok

35. Cosmopterigidae - Tündérmolyok

36. Gelechiidae - Sarlósajkú molyok

37. Limacodidae - Csigalepkék

38. Zygaenidae - Csüngőlepkék

39. Sesiidae -  Szitkárok

40. Cossidae - Farontólepkék

41. Tortricidae - Sodrómolyok

42. Choreutidae -  Levélmolyok

43. Epermeniidae - Íveltszárnyú-molyok

44. Alucitidae - Soktollú molyok

45. Pterophoridae - Tollasmolyok

46. Carposinidae - Bogyórágó molyok

47. Thyrididae - Ablakos molyok

48. Pyralidae - Fényiloncák

49. Crambidae - Fűgyökérrágó molyok

- Értékelés - Appreciation

- Irodalom - References


Magyarországon ez idáig kb. 2200 molylepke fajt közöltek. Az alábbi táblázatban néhány középhegységi táj és Somogy megye fajszámának összehasonlítása látható. A Mecsekből csupán 878 faj került elő. A potenciális fajszám meghaladhatja az 1200-1300 fajt.

 

 

     

"Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE    *****    **********Rengeteg AKCIÓ! Vegyszermentes kozmetikmok és bio mosó és tisztítószerek, munkalehetõséggel! ***********    *****    OKTATÁS INGYENESEN az ASZTRO-suliban, Asztrológiai tanácsadás BECSÜLET KASSZÁS alapon! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Hírek a folytatásról - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed -    *****    LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT * LORDE * ISMERD MEG TE IS * LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Nem értesz a CSS kódokhoz/nem tudod egyedül fenntartani oldalad/szeretnél egy társszerkesztõt? Írj nekem! - sakura-ec.gp    *****    ISMERD MEG A GYÖNYÖRÛ OSCAR-DÍJAS SZÍNÉSZNÕT, ALICIA VIKANDERT, AKI A 2018-AS TOMB RAIDER LARA COFTJÁT FOGJA ALAKÍTANI!