www.mecsek.gportal.hu
Menü
     
Linkek
     
Óra
     
Mecseki képek
     
Naptár
2018. December
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
     
NATURA 2000
NATURA 2000 : Natura 2000 fogalomtár

Natura 2000 fogalomtár

A Natura 2000 hálózattal összefüggésben használt fontosabb fogalmak, idegen szavak magyarázata, értelmezése található meg itt.

 

Biogeográfiai régiók (életföldrajzi régiók) A kontinens eltérő éghajlati és magassági típusait reprezentáló különböző élőhely típusok előfordulási gyakorisága alapján az Európai Bizottság az Európai Unió jelenlegi földrajzi területét egymástól elkülönülő életföldrajzi (biogeográfiai) régiórak osztotta. 2004-ben az 10 új tagállam csatlakozásával az EU területén a biogeográfiai régiók száma kilencre nőtt.

BirdLife International A BirdLife International több mint 100 természetvédelmi szervezetnek az egész világra kiterjedő együttműködése. A fenntartható fejlődés elvét szem előtt tartva a madarak, azok élőhelyei és a Föld biológiai sokféleségének megőrzésére törekszik, együttműködve a társadalommal. A BirdLife International a világ vezető szervezetének számít a madarak természetvédelmi státuszát, a madárélőhelyeket és minden más, a madárvilágot érintő kérdést és problémát tekintve.
Programja a madarak védelmének négy fontos eleme - a fajok, a fontos madárélőhelyek, az általános élőhelyvédelem és az emberek - köré összpontosítja az erőfeszítéseit. Európában a BirdLife International ezt a megközelítést a regionális feltételeknek, és a több mint 40 európai országban jelen lévő partnerszervezeteinek igényeinek megfelelően alkalmazza. Magyarországi partnerszervezete a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Biológiai sokféleség (biodiverzitás)* Az élővilág változatossága, amely magában foglalja az élő szervezetek genetikai (fajon belüli), valamint a fajok és életközösségeik közötti sokféleséget és maguknak a természeti rendszereknek a sokféleségét.

Európai Gazdasági Közösség A megnevezés az Európai Unió történetének 1987 és 1992 közötti időszakára érvényes.

Élőhelyek** Az élőhelyek – a táplálkozáshoz, pihenéshez és szaporodáshoz szükséges természeti források különleges szerveződése - létfontosságúak a madarak és egyéb állat- és növényfajok fennmaradása szempontjából. Minden egyes élőhely típus meghatározott élőlényközösség életfeltételeit biztosítja és a környezeti feltételek egyedi jellegének fenntartását igényli.

Fenntartható használat (hasznosítás)*
A természeti értékek olyan módon és ütemben történő használata, amely nem haladja meg azok megújuló képességét, nem vezet a természeti értékek és a biológiai sokféleség csökkenéséhez, ezzel fenntartja a jelen és jövő generációk életlehetőségeit.

Fontos Madárélőhely (Important Bird Area - IBA) A BirdLife International IBA koncepciójának biológiai alapja az, hogy sok madárfaj védelme hatékonyan biztosítható – legalábbis életciklusuk egy adott időszakában – a számukra kulcsfontosságú, meghatározott számú területek védelmén keresztül, ahol a madarak koncentrálódnak. A Fontos Madárélőhelyek olyan területek, amelyek megfelelnek a tudományosan megalapozott, nemzetközileg elfogadott kiválasztási kritériumoknak. Az ilyen módon kiválasztott IBA területek a fajok egész elterjedési területét behálózó hálózatot hoznak létre. Az IBA hálózat létrehozását ezért a madárfajok fennmaradását az elterjedési területükön belül biztosító minimálisan szükséges intézkedésnek tekinthetjük.

Irányelvek (direktívák) az EU jogrendszerében az irányelv az Európai Unió Tanácsa által kiadott jogszabály. A tagországok számára közös célokat és kötelezettségeket ír elő, de a teljesítés módját a tagország belső jogszabályalkotására bízza. Az irányelvek szabályait a tagországok kötelesek beépíteni nemzeti jogszabályaikba, új jogszabályok alkotásával, vagy a már meglévő jogszabályok módosításával.
Magyarország esetében az említett két irányelv az európai uniós csatlakozáskor lépett életbe, az általuk meghatározott területek közül a Különleges Madárvédelmi Területek kijelölése azonban feltétele volt Magyarország csatlakozásának.

Közösségi jelentőségű természetes élőhely-típusok** Azok az élőhely-típusok, amelyeket
• természetes elterjedési területükön az eltűnés veszélye fenyeget;
• elterjedési területük zsugorodása vagy eredendően korlátozott elterjedésük következtében kis területen fordulnak elő;
• egy vagy több biogeográfiai régiónak kiemelkedően jellegzetes képviselői.

Kedvező természetvédelmi helyzet (élőhelyek)** Egy természetes élőhely védelmi helyzetét kedvezőnek tekintjük, ha
• természetes elterjedése, illetve elterjedési területén belül előfordulási helye stabil vagy növekszik;
• hosszú távú fennmaradásához szükséges sajátos struktúrája és funkciói fennállnak és a belátható jövőben is valószínűleg fenn fognak állni;
• jellemző fajainak védelmi helyzete megfelel.

Kedvező természetvédelmi helyzet (fajok)** Egy faj védelmi helyzete akkor kedvező, ha
• a szóban forgó faj állománydinamikai adatai azt jelzik, hogy a faj képes önmagát természetes élőhelyének életképes részeként hosszú távon fenntartani;
• a faj természetes elterjedési területe nem csökken, illetve belátható időn belül valószínűleg nem is fog csökkenni;
• jelenleg és valószínűleg a jövőben is megfelelő kiterjedésű élőhely áll rendelkezésre ahhoz, hogy hosszú távon fennmaradjon az állomány.

Közösségi jelentőségű fajok**
• veszélyeztetettek;
• sérülékenyek, azaz valószínűsíthető, hogy a veszélyeztetett kategóriába kerülnek a közeljövőben, amennyiben a sérülékenységet előidéző okok továbbra is fennállnak;
• ritkák, azaz kis állományaik léteznek, amelyek ugyan jelenleg nem veszélyeztetettek vagy sebezhetők, de kockázatnak vannak kitéve. E fajok körülhatárolt földrajzi területen vagy kiterjedtebb területen, de alacsony sűrűségben fordulnak elő;
• endemikusak (bennszülött fajok) és különös figyelmet érdemelnek élőhelyük különleges természete miatt és/vagy a hasznosításukkal kapcsolatos, élőhelyükre, illetve védelmi helyzetükre gyakorolt esetleges kihatások miatt.

Megőrzés** Olyan intézkedések sorozata, amelyek a természetes élőhelyek és a vadon élő állati és növényi populációk kedvező állapotának fenntartása vagy helyreállítása érdekében szükségesek.

RSPB (The Royal Society for the Protection of Birds - Királyi Madárvédő Társaság) Az RSPB a BirdLife International egyesült királyságbeli partnereként a madarakban és más élőlényekben gazdag, egészséges környezetért dolgozik. Évtizede az MME kiemelt támogatója.

Természetes állapot* Az az élőhely, táj, életközösség, amelynek keletkezésében az ember egyáltalán nem, vagy - helyreállításuk kivételével - alig meghatározó módon játszott szerepet, ezért a benne végbemenő folyamatokat többségében az önszabályozás jellemzi.

Természetes élőhelyek* A földrajzi, élő vagy élettelen jellegzetességeik révén megkülönböztethető, teljes mértékben természetes vagy csak természet közeli szárazföldi vagy vizes területek.

Természetkímélő megoldás* (természetkímélő gazdálkodás) Olyan, a fenntartható használat részét képező eljárás, módszer, gazdálkodási mód, technológia vagy más, a természettel kapcsolatos magatartás, amely csak olyan mértékben befolyásolja a természeti értékeket, területeket, a biológiai sokféleséget, hogy természetes vagy természetközeli állapotuk fennmaradjon.

Világszerte veszélyeztetett fajok A kipusztulás veszélyét minden egyes állat- és növényfaj esetében egy, az IUCN Faj Fennmaradási Bizottság által megalkotott, és az egész világra egyaránt érvényes összehasonlító rendszer alapján értékelik. A rendszerben az állománynagyságra és/vagy az elterjedési területre, és szaporodási ráta csökkenésére vonatkozó küszöbértékek alapján határozzák meg, hogy mely fajok tartoznak a világszerte veszélyeztetett fajok közé.
Magyarországon jelenleg négy világszerte veszélyeztetett madárfaj fészkel: a csíkosfejű nádiposzáta (Acrocephalus paludicola), a túzok (Otis tarda), a haris (Crex crex) és a parlagi sas (Aquila heliaca).

* 1996 évi LIII. törvény a természet védelméről
** 92/43/ECC Élőhelyvédelmi Irányelv

Készült 2002-ben az MME EU csatlakozási programja alkalmából. Összeállította: Kovács András

     

ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!