www.mecsek.gportal.hu
Menü
     
Linkek
     
Óra
     
Mecseki képek
     
Naptár
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
     
Tanösvények
Tanösvények : Vízfő Tanösvény

Vízfő Tanösvény

Egy rövid kellemes sétára invitáljuk Önöket, amely során tanösvényünk segítségével megismerhetik a Vízfő-barlanghoz és forráshoz kötődő természeti és kulturális értékeket. Az ember évszázadok óta jelen van e tájban, de egészen a mostani időkig sikerült harmóniában élnie a természettel. E sikeres együttélést talán legjobban a vízimalmok léte bizonyítja. Szerencsére a mai üzemeltetők is a bölcs hasznosítás elvét vallják, így a közelmúltban felújított malom-árok segítségével visszaforgathatjuk az idő (malom)kerekét és megcsodálhatjuk a vízimalmok egykorvolt működését. A tanösvény első állomása ezt mutatja be. A „T” betű követésével, szinte végig a malom-árok mellett haladva rövidesen elérkezünk a második állomáshoz, amely a már említett Vízfő-barlangot és forrást ismerteti meg az érdeklődőkkel. Itt nyílik kiváló lehetőség a lepihenésre, étkezésre. Átkelve a malom-árkon és a patakon egy nyíltabb területen tanulmányozhatjuk a harmadik állomás témáit: a füves és vizes élőhely-típust. A réten átvezető úton haladva, majd a falu előtt visszakanyarodva a malom felé érjük el az utolsó, negyedik állomást, amely a védett égeres láperdőt mutatja be. Reméljük kellemesen fog telni kirándulásuk és hasznos, szép élményekkel térnek vissza otthonukba! Kérjük a területről semmit ne vigyenek el és semmit ne hagyjanak ott!

1. állomás

MALOMMÚZEUM

 

A múzeum-együttesben két malom tekinthető meg. Egyik az orfűi vízimalom, amely Schaff Károly tervei alapján a XIX sz. közepén készült és az államosításig, 1950-ig működött. Helyreállítása 1970-ben történt. A puszta múzeumi lét után, 1994-től működésbe lett állítva, de 2001-ig a szerkezetet villanyáram hajtotta. Azonban a malom-árok helyreállításával egy Európában is egyedülálló dolog születet, ugyanis rendkívül ritka a vízhajtotta kerékkel üzemelő és ráadásul lisztet is előállító vízimalom.

A másik szárazmalom és olajprés a Baranya megyei Mekényesről lett áttelepítve. A malomépületben berendezett kiállítás a történelem előtti időkből származó dörzskövek, a kézi malomkövek különböző fajtáinak bemutatásával szemlélteti az őrlés fejlődését.

 

2.      állomás

VÍZFŐ-BARLANG ÉS FORRÁS

 

A Mecsek legnagyobb hozamú forrása a Nyugat-Mecsek karsztvizét csapolja meg. A karsztforrásokra általánosan jellemző a vízhozam szélsőséges ingadozása, ami a Vízfő-forrásnál is tetten érhető. Vízjárása a csapadék függvényében rendkívül változó, évente 1 millió köbméternél is több vizet ad, nagyobb áradások során pedig vízhozama elérheti a napi 100.000 m3-t. A forrás mögött egy 150 m hosszú, 45 méter függőleges kiterjedésű forrásbarlang található, amelynek fő befoglaló kőzete a földtörténeti középidőből (triász, anizuszi) származó dolomit. A barlang egyik nevezetessége a viszonylag nagyméretű cseppköveit és a falakat is beborító fekete, mangántartalmú kéreg. A Vízfő-barlang a mai napig nincs teljesen feltárva, ismert végpontját egy 21 m mély vízzel kitöltött barlangjárat (szifon) képezi. A több mint 15 km2 vízgyűjtőterület egy - talán még az Abaligeti-barlangnál is nagyobb méretű-, egyelőre ismeretlen üregrendszer létezésére utal. Sajnos a barlang jelenleg ismert járatainak nagy része kisebb-nagyobb mértékben átalakított, ugyanis a hetvenes évektől a barlangot Komló és Orfű ivóvízellátásának segítésére használták. Ezidőtájt épült a szivattyúk kezelőegységeit magába foglaló - ma már nem működő-, sajátos formájú kezelőház.

A mesterséges bejárat feletti sziklafalat főként a borostyán tengere borítja, de itt-ott kikandikál egy-két édesgyökerű páfrány, aranyos fodorka és erdei pajzsika is.

A barlang állatvilágának leglátványosabb képviselői  a denevérek, amelyek legnagyobb számban nászidőszakban keresik fel a barlangot. Jellemző fajok többek között a kis és nagy patkósorrú denevér, vízi denevér és a tavi denevér.

A barlang fokozottan védett, megőrzése érdekében látogatni csak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével lehet.

 

3. állomás

FÜVES ÉLŐHELY – FORRÁS

 

Természetvédelmi szempontból a természetes ill. a történelem során emberi behatásra kialakult féltermészetes füves területek igen jelentős és értékes élőhelyeket képviselnek országszerte. A XX. század elején még elterjedtek voltak, de más földhasználati módra való áttérés, a vízgazdálkodási helyzet megváltozása, települések és a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése, a gyepek feldarabolódása, a legelő állatállomány létszámának jelentős csökkenése miatt erős visszaszorulásuk tapasztalható. Az itt található, másodlagosan (erdőirtás útján) kialakult gyepterület ezért rendkívül fontos ökológiai (tájképi, növény- és állattani) szempontból. Tájesztétikailag kiemelkedő értéket jelent a település és a zárt erdőtömb határán, mintegy átmenetet képező, az év szinte minden szakában zöldellő, öreg fűzekkel, juharokkal tarkított füves terület. Bár intenzíven kezelik, a kaszálások közti időszakban a gyepalkotó fajok (réti csenkesz, franciaperje) mellett gyönyörű virágszőnyeg borítja, ősszel pedig az őszi kikerics lila szirmai díszítik a lankákat. A kezeletlen peremterületeken az illatos hunyorral és a védett szártalan kankalinnal is találkozhatunk. Az állatvilágra legjellemzőbbek a színes, nappali lepkefajok, de néha a védett, ragadozó rovarfajra, az imádkozó sáskára is rábukkanhatunk.

 

A másik, ún. vizes-élőhely típus a Barlangkutatók-forrása és környezete. A természetvédelmi törvény értelmében egyaránt védett minden forrás. Nem véletlenül, ugyanis geológiai, hidrológiai jelentőségük mellett az élőhelyek diverzitásának (változatosságának) növelésével fontos szerepet játszanak egy-egy kizárólag ilyen biotóp(élőhely)- típushoz kötődő növény- vagy állatfaj elterjedésében. A forrásszáj közelében, a hűvös, de a terepadottságok miatt lassú folyású vízben nagy tömegben nő a keskenylevelű békakorsó. A vízfolyás közeli nedves termőhelyeket a gyepterület mezei zsurlóinak rokona, az óriás zsurló tengere lepi el, itt-ott fekete nadálytövekkel találkozhatunk,  kora tavasszal pedig a salátaboglárka kedves, sárga fejecskéi jelzik az időjárás melegebbre fordulását. Nyáron a forrás mellett megpihenve biztosan megpillanthatunk egy-egy vadászó sávos szitakötőt, amely a lárvakorát is a patak vizében töltötte.

 

4. állomás

ÉGERLIGET - ÉGERES LÁPERDŐ - VÍZFŐ-PATAK

 

A növényzet jellegét az átfolyó víz szabja meg. A friss vízellátású síkon égerligeteket látunk, azonban a belső, mélyebben fekvő, pangó vizes részeken megfigyelhető a láposodás folyamata is. Erre egyes növényfajok (például keserű kakukktorma) megjelenéséből illetve a tőzegesedés kezdeti folyamataiból következtethetünk. A lápok, így az égeres láperdő is a természetvédelmi törvény erejénél fogva védettek!

A faállomány az enyves éger jó növekedésű egyedeiből áll, a cserjeszintben a kutyabenge a jellemző faj, a felszaporodó tápanyag miatt pedig nem ritka a fekete bodza. A gyepszintben tömegesek a sások, közülük gyakori a mocsári és az éles sás. Különösen szép a ritkább lecsüngő sás, amely magasan felálló száráról ívelten lelógó, hosszú füzéreiről ismerhető fel. A bodzához hasonlóan a tápanyagok feldúsulását jelzi a nagy csalán tömeges előfordulása, amelynek épp a ligeterdők a természetes élőhelyei. Ritkább és kiemelkedő szépségű, fontos fajai még az égerliget gyepszintjének az erdei angyalgyökér, a podagrafű, a mocsári gólyahír és a védett erdei holdviola. Az erdők szélén és patakpartokon húzódó magaskórósokban jellegzetes képet mutat az akár másfél méter magasra is megnövő óriás zsurló, míg kisebb termetű rokona, a mocsári zsurló az erdőkben lelhető fel.

Az égeres jellemző állatvilágát a vízhez kötődő fajok –mint a vízállásokba petéit lerakni járó védett barna varangy- mellett főként a madarak alkotják. A kiszáradt, elkorhadt égerek, fűzek kínálnak költőhelyet a különböző harkály-fajoknak, melyek sajátos szokásuk (minden évben új odú) miatt egy sor más állatfajnak biztosítják a megtelepedés lehetőségét. Így megemlíthetjük a különböző cinege-fajokat, a seregélyt, a nyaktekercset, de a denevéreket és a nagy pelét is. Ezen kívül a területen végigfolyó Vízfő-patak néhol szakadó partja rejti az égszínkék hátú jégmadár és a hullámos röptű hegyi billegető fészkét is, néha pedig a malom-árokból tőkés récéket riaszthatunk fel. 

 

 

 

 

     

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.