www.mecsek.gportal.hu
Menü
     
Linkek
     
Óra
     
Mecseki képek
     
Naptár
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
     
Tudománytörténet
Tudománytörténet : Agárdi Ede (1891-1973)

Agárdi Ede (1891-1973)

Agárdi Ede pécsváradi ornitológus neve az utóbbi években szinte teljesen feledésbe merült. Mecseki madártani kutatásai kiemelkedő jelentőségüek. Alábbi cikkünkkel a hegység egyik meghatározó zooológusának emléke előtt kívánunk tisztelegni. (A szerkesztő)

Agárdi Ede (1891-1973)

 

 

Agárdi Ede: sz. Pécsvárad, 1891. III.14., megh. Pécsvárad, 1973. VIII. 20.

Önéletrajza szerint 10 éves korában kezdte a madarak tojásainak gyűjtését, és gyenge egészsége ellenére egész életén át a Mecsek rajongója maradt. Gimnazista korában magyarosítja nevét Auschauról Agárdira.

 

Közigazgatási pályát választ, de mindig olyan jegyzőségeket pályázik meg, melyek közelebb hozzák a Mecsek erdeihez:

1913–1922 közt Berkesd,

1922–1933 közt Püspökszenterzsébet,

1933–45 közt Erdősmecseke jegyzője.

 

Karakán kiállásért az SS elhurcolja, visszatérve rövidesen nyugdíjba vonul. Későbbi években Gerbhardt Antal mellett dolgozik a Janus Pannonius Múzeumban. Herman Ottó 1911-ben figyel fel rá, és azonnal „rendes megfigyelőnek” nevezi ki.

 

Az Aquilaban 1921-ben jelenik meg első cikke, és ettől fogva ontja a madarak fészkelésére vonatkozó közleményeit, 1941-ben pedig összefoglaló munkát ír a Keleti Mecsekről.

 

1945-ben megkapja a „rendkívüli tagságot”. Bár egész életében a Mecsek kutatásának szentelte idejét, sokat megfordult a Baja körüli Duna-ligetekben is, járt a Bükkben, a Balatonnál is (Nagy-berek). Gyűjtési szenvedélye igen sokoldalú volt, de mégis tojásgyűjteménye volt híres, melyet a Természettudományi Múzeum vásárolt meg, és annak madártani gyűjteményével pusztult el.

 

Nagy csalódás volt, hogy az eredeti ígéretet, miszerint életében Pécsváradon marad a gyűjtemény, mint Agárdi-Múzeumban, nem került megvalósításra, még jobban lesújtotta a gyűjtemény pusztulásának híre. Betegsége miatt is többször kórházi és szanatóriumi kezelésre szorult, mégis az első depresszióból hamar felocsúdott, és új gyűjtésbe kezdett a pécsi múzeum számára. Csakhogy ekkorra már a régi megbecsült tojásgyűjtés idejét múlta, és a természetvédelmi rendelkezésekbe ütközött, tehát lehetőségei mindenképpen korlátozva voltak. Rendkívüli vitalitása azonban mégis megengedte, hogy szinte utolsó pillanatig tevékeny maradhatott.

 

(Forrás: Aquila, 1974, 80/81: 317-318.)

 

A szerkesztő megjegyzése: Agárdi Ede kutatási eredményeiről, további írás olvasható:

Bankovics A. (2006): A Mecsek madárvilága (Aves). In: Fazekas I. (ed.): A Mecsek állatvilága 1.- Folia comloensis 15: 317-316.

A kötet a szerkesztő címén e-mail-ben megrendelhető.

 


(Szerkesztő megjegyzése: Az alábbi életrajz Gállos Orsolya (Pécsvárad) szívességből került a honlapra.)

 

AGÁRDI EDE

ornitológus, oológus

Pécsvárad, 1891 március 14. - Pécsvárad, 1973. augusztus 20.

 

A Madártani Intézet rendes megfigyelője és rendkívüli tagja.

Régi pécsváradi kereskedőősök, az Anschau-család sarja. A madarak iránti szenvedélyes érdeklődése 9-10 éves korában jelentkezett. Herman Ottó 20 éves korában figyelt fel rá. Az ő aláírásával rövidesen, 1912 őszén megkapta a Magyar Madártani Központ rendes megfigyelői oklevelét, amely boldogabbá tette mint jegyzői oklevele.

 

1911-ben érettségizett Bonyhádon, pécsváradi jegyzőgyakornoksága után Pécsett végezte el a jegyzőtanfolyamot.

Állomáshelyeit  mindig úgy igyekezett megválasztani, hogy minél közelebb kerüljön a Mecsek erdőségeihez. Élete végéig folytatta a madarak és költésük megfigyelését.

1913. szeptember 1-jén lett segédjegyző Berkesden, ahol 1922-ig működött. Püspökszenterzsébeten 1922-1933, Rácmecskén 1933-1945 között volt jegyző.

 

Gyűjteményének nagy része az erdősmecskei évekből származik. 1945-ben nyugalomba vonult és családjával Pécsváradra költözött.

1910-től figyelte és naplóba jegyezte a madárvonulást, az áttelelő madarakat, a téli vendégeket, és küldte el megfigyeléseit a Madártani Központnak illetve későbbi nevén Intézetnek. 1945-ben rendkívüli taggá választották.

 

Alapító és dísztagja, egyik alelnöke az 1926-ban megalapított Magyar Ornitológusok Szövetségének. Ennek vándorgyűlésein Lillafüreden, Szegeden és Pécsett tartott előadást. Publikált a szövetség Kócsag c. folyóiratában a Mecsek ragadozó madarairól, a kakukktojásokról, a rendellenes madárfészkelésekről. A szövetségtől megkapta Herman Ottó ezüst- és aranyérmét.

 

Nemcsak tojást gyűjtött. A madárvonulás megfigyelésén és a madarak gyűrűzésén kívül madárvédelemmel is foglalkozott, előadásokat tartott, cikkeket publikált a napilapokban. Kutatott a Kis-Balatonon, a Velencei-tavon, a szegedi Fehértón, Bugacon, a Duna menti ártereken

Fő műve, „A Keleti-Mecsek madárvilága” a Madártani Intézet évkönyvében, az Aquilában jelent meg (1939/42.) A munka 131 madárfajt, ebből 117 költő fajt tárgyal.

 

Visszavonulásakor Pécsváradon, az Anschau-házban helyezte el gyűjteményeit, de mivel ez nem kapott múzeumi védettséget, a házat államosították, elvették a családtól. Gyönyörű, 180 fajból és 5000 darab tojásból álló gyűjteménye 60-70 darab madárfészekkel a Magyar Nemzeti Múzeumba került, ahol 1956-ban, a forradalom leverésekor a lángok martaléka lett. Élete fő műve így elveszett.

1958 tavaszán 67 évesen a Nemzeti Múzeum Természettudományi Osztálya főigazgatójának, dr. Boross Istvánnak és a Pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatójának, Dombay Jánosnak bíztatására hozzáfogott gyűjteménye újjáteremtéséhez. A pécsi Janus Pannonius Múzeum részére 100 darab fészekből álló, 3000 darabos új gyűjteményt hozott létre, bár ekkor a természetvédelem már csak bizonyos fajok gyűjtésére adott engedélyt.

Mintegy félszáz tudományos cikket publikált.

 

Gyűjtőszenvedélye nemcsak a madárvilágra terjedt ki. 138 darabból álló kitömött állat gyűjteménye, ásvány és kőzetgyűjteménye, herbáriuma, több száz darabos hímestojás-gyűjteménye, néprajzi és éremgyűjteménye, több tízezer darabos képes levelezőlap-gyűjteménye, jelvénygyűjteménye volt.

Kiadatlan maradt „Berkesd és környéke monográfiája” című szógyűjteménye.

Madártani megfigyelései örökbecsű dokumentumai a Mecsek élővilágáról szóló szakirodalomnak.

Pécsváradon temették el.

 

Források

Önéletrajza. 1968.2.17.

Dr. Perlaky Ferenc: A madárvilág szerelmese. Agárdi Ede. Dunántúli Napló. 1973.12.20.

Dr. Vöröss László Zsigmond: A kutató és gyűjtő Agárdi Ede. Baranyai Művelődés, 1976/III. 89-94.

 

 

 

     

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.