www.mecsek.gportal.hu
Menü
     
Linkek
     
Óra
     
Mecseki képek
     
Naptár
2018. December
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
     
Sajtószemle
Sajtószemle : Múzeumi felfedezőúton

Múzeumi felfedezőúton

Kisbenedek Tibor  2007.02.28. 23:05

Pécs városa természettudományi gyűjteményeinek legalább 100 éves múltja van, ugyanis tudjuk, hogy 1904-ben már a “pécsi városi muzeum” egy teremben 240 csigafajt, egy lepkegyűjteményt, 100 kitömött madárpreparátumot, emlős koponyákat és mamut csontmaradványokat állított ki...

Múzeumi felfedezőúton Dél-Dunántúl természeti ritkaságai között

Dél-Dunántúl változatos tájai – a hegyeket szabdaló hűvös szurdokvölgyei, napsütötte mediterrán hegyoldalai, vízi életben gazdag folyói és holtágai – rengeteg a természetszeretőknek felfedezni érdemes értéket rejtegetnek. A természetben járva azonban ezek a ritkaságok észrevétlenek maradhatnak, míg a szakszerűen összegyűjtött, rendezett és megfelelő környezetben bemutatott kiállítótermekben könnyen felfedezhetők és közelről megcsodálhatóakká válnak. A Természettudományi Osztály munkatársai évtizedek óta a Dél-Dunántúl területét kutatják, begyűjtött anyagaikból kiállításaikban nyújtanak áttekintést.

Pécs városa természettudományi gyűjteményeinek legalább 100 éves múltja van, ugyanis tudjuk, hogy 1904-ben már a “pécsi városi muzeum” egy teremben 240 csigafajt, egy lepkegyűjteményt, 100 kitömött madárpreparátumot, emlős koponyákat és mamut csontmaradványokat állított ki. Az adományokból, vásárlásokkal és gyűjtésekből egyre gyarapodó gyűjteményeket kezelő osztály azonban csak alig több mint fél évszádos. A fél évszázad alatt többszöri költözést és átszervezést is megélt Természettudományi Osztály ma a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága intézményhez tartozik, Pécs belvárosa határán, egy különálló épületben – Szabadság út 2. – találhatjuk meg, gyűjteményeivel és kiállításaival együtt. A vadszőlővel befutott épület, a “Zsolnay szobor” szomszédságában áll. A hegyi juharfákkal, gyöngyvessző sövénnyel díszített múzeumi kertbe belépve levendulaillat, virágzó gránátalma és a fás szárán csomósan hüvelytermést hozó júdásfa fogadja a városi forgalomtól kicsit megszabadulni vágyókat, kissé beljebb kerülve pedig a megye geológiai emlékeivel ismerkedhetnek meg, a Mecsek és a Villányi hegység leggyakoribb kőzeteiből épített sziklakertben.
Az épület baloldali szárnyában találhatók az állandó és időszakos kiállítások, a jobboldali szárnyban pedig a gyűjtemények, az irodák és kutató helyiségek. A kéttermes kiállító tér nagyobbik termében a “Sokszínű természet” című állandó kiállítás a Dél-Dunántúl álló- és folyóvizeinek parti életét, és a Mecsek-hegység élővilágát és köveit tárja elénk.
A terem elején az “Élet a vízparton” című nyitott életkép a változatos vízi élőhelyeket, az itt élő fajokat és itt lejátszódó ökológiai folyamatokat próbálja meg emberközelbe hozni.
A vizes élőhelyek Európában igen veszélyeztetettek, ezért 1971-ben Ramsarban elfogadott egyezmény rögzíti – az itt előforduló biológiai sokféleség miatt – a követendő védelmi szabályokat. Nálunk ezt először 1979-ben, majd módosítva 1991-ben hirdették ki törvényben. Ezért az élőkép a vizes élőhelyek fajainak bemutatásán túl, némiképpen a vizekben és vízparton zajló ökológiai folyamatok jelentőségére is szeretné felhívni a figyelmet, a mellette elhelyezett tablón, valamint az interneten (www.jpm.hu) elhelyezett ismertetőiben. A vizes élőhelyek egyik jelentős szerepe például madárvonuláskor mutatkozik meg, mert pihenő-, és energiapótló helyként szolgálnak. Egy másik ökológiai fontosságú szerepet maguk a vízpartok –, melyek a szárazföldtől a vízben gyökerező hínárok határáig terjednek – töltenek be, itt a vizekbe jutó és a vízben keletkező szennyeződések, szerves anyagok eltávolítása történik.
Ugyanebben a teremben a Mecsek-hegységgel ismerkedhetünk meg több szempont alapján is. A “Mecsek élővilága” című életképben és a vitrinekben a hegység erdei gerinceseit, növényeit láthatjuk, a “A Mecsek kövei” nyitott vitrinben pedig a hegység alapkőzeteit.
A pécsiek közeli ismerőse a Mecsek gyűrt és töredezett táblás röghegység élővilágában és geológia felépítésében a – többi hegységhez képest terület kicsinysége ellenére – hazánk egyik legértékesebb területe. A tolnai-baranyai dombságból szigetszerűen emelkedik ki árokszerű töréssel harántirányban egy nyugati és egy keleti területre osztott. A két hegységrész alapkőzetében kissé eltér, a nyugati részen inkább permi homokkő, júra és triász mészkő, míg a keleti részen triász mészkő, kovasavas márga és tűzköves mészkő található. A hegység lábait pedig lösz borítja.
A terület kedvező éghajlati adottságaiból eredően – a földközi-tengeri éghajlat közelsége miatt hazánk egyik legkellemesebb éghajlatú területe, de érezhető a nyugati oldalán az atlanti hatás is – több növénytársulás csak itt fordul elő az ország határain belül. A dél-dunántúli flóravidék egyik különálló flórajárása a Mecsek, ahol balkáni és szubmediterrán növényfajok keverednek.
Hat fokozottan védett növényfajt is találtak a hegység területén – melyek fotókon láthatók –, így pl. az áprilistól májusig Kelet-Mecsek félárnyékos termőhelyein virágzó pannóniai bennszülött bánáti bazsarózsát vagy a karszt-bokorerdők szélein és füves tisztásain menedéket találó szarvas bangót.
Az erdők jellegzetes fái és azok termései a nyitott vitrinben akár meg is tapogathatók. A bemutatott anyagot fő erdőtársulásokból gyűjtötték. A zonális cseres-tölgyes állományokból, északi fekvésben a mészkerülő tölgyesek-ből – mindkét társulásban gyakori a szelídgesztenye; a déli lejtőket borító karszt-bokorerdőkből, itt él a baranyai peremizs és a majomkosbor, sziklagyepekben a sziklai üröm; a gyertyános-tölgyesek-ből és bükkösök-ből, itt gyakori a balkáni illatos hunyor.
A Mecsek bővelkedik ritka társulásokban is: Illír sziklai és szurdokerdők, ahol kiterjedt mezőket képez a medvehagyma. Az Ezüsthársas törmeléklejtő-erdők állományai szigorúan védendők. Mecseki mészkedvelő olasz tölgyes fái mélyen elágazó törzsűek, gyakran görbék, olasz tölgy és a molyhos tölgy gyakori itt. Jégkorszak alatt több faj megmaradt az ún. mezofil erdőkben, pl. a száratlan kankalin vagy a pirítógyökér.
A Mecsek állatvilágából főként gerinceseket látunk a diorámában. Valójában Mecsek faunájának ritkáságait inkább a gerinctelen állatok között találjuk, ezek pedig erdőtársulásonként változnak. Az erdő fáiban nagy számú rovar fejlődik, pl. díszbogarak, szúbogarak, szarvasbogárfélék és ormányosok, a száraz, nem korhadó fákban a csercincér. A hűvös, nyirkos helyeken a futóbogarak fordulnak elő nagy számban, pl. az óriási termetű bőrfutrinka. Bükkösökben meghatározó tényező a vastag és lassan lebomló avar, mely igen jó hő- és nedvességszigetelő. Nagy számú a csigafauna és az őket fogyasztó futóbogár fauna alakult itt ki. A lepkék közül pedig a legjellemzőbb a t-betűs pávaszem. Itt is gyakoriak a fában élő díszbogarak, a cincérek közül pedig a havasi cincér és a gyászcincér. Károsító rovar is található, pl. a gyertyános-tölgyesekben a tömeges elszaporodásra hajlamos lombfogyasztó faj a gyapjaslepke. A gerincesek fajösszetétele és előfordulásuk gyakorisága is az erdő állományának felépítése szerint változik. Az énekesmadarak nagy fajszámban, főként az idősebb állományokban fordulnak elő, így pl. több cinegefaj is. Ragadozó madaraink közül itt is él héja vagy megnyúlt lábszárú kígyászölyv. Az emlősfauna nem különbözik a többi lomberdei faunától.


Kisbenedek Tibor

(Forrás: Pécsi Hét online)

     

ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!