www.mecsek.gportal.hu
Menü
     
Linkek
     
Óra
     
Mecseki képek
     
Naptár
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
     
Új fajok a Mecsekben
Új fajok a Mecsekben : Egy alig ismert törpearaszolólepkéről, az Eupithecia spadiceata-ról

Egy alig ismert törpearaszolólepkéről, az Eupithecia spadiceata-ról

Fazekas I.  2007.08.15. 23:01

Az ún. törpearaszolólepkék (Eupithecia) a nehezen határozható fajok közé tartoznak. A szárnyak rajzolata alapján azonosításuk szinte alig végezhető el, a legtöbb esetben szükség van a genitáliák vizsgálatára. Egy orosz kutató új fajt (Eupithecia spadiceata) mutatott ki a Mecsek hegységből, de előfordulása több bizonytalan tényezőt rejteget...

 


Egy kérdéses törpearaszoló, az Eupithecia spadiceata előfordulása a Mecsekben

 


 

Fazekas Imre
Irodalom: Acta Naturalia Pannonica 1: 73-78. (2007)
(Részlet a tanulmányból.)

 Az európai Eupitheciini fajokról MIRONOV (2003) összefoglaló kötetet publikált. A térképekkel, habitusképekkel és genitália ábrákkal illusztrált kiadványban az Eupithecia spadiceata Zerny, 1933 fajt is közölte Magyarországról. Az elterjedési fejezetben két hazai bizonyító példány adatáról írt: „1 ♀, Hungaria centr., Fót, 3.VI.1950, leg. Dr. Issekutz (HNHM); 1 ♀ (Hungaria), Fót-Csomad, 23.V.1953, leg. Dr. Lengyel (HNHM). Ugyanakkor a 15. képtáblán (141d) a Baranyai-Hegyháton lévő Kisvaszarról is bemutatja egy nőstény E. spadiceata példány képét, de a lelőhely sem a szöveges részben sem pedig az elterjedési térképen (p. 312) nem szerepel. Jól ismert, hogy az 1960-as években az akkori Erdészeti Tudományos Intézet fénycsapdát üzemeltetett a kisvaszari erdészeti központ udvarán. A gyűjtött anyagot Kovács Lajos dolgozta fel, amely a Magyar Természettudományi Múzeum lepkegyűjteményében lett elhelyezve. Bár a múzeum Eupithecia anyagát az elmúlt évtizedekben több specialista is vizsgálta, az Eupithecia spadiceata-t nem ismerték fel. Ennek egyik oka, hogy az Eupithecia spadiceata, a szárnyak rajzolata alapján, könnyen összetéveszthető az Eupithecia millefoliata Rössler, 1866, Eupithecia icterata f. cognata Stephens, 1831 taxonokkal, azonban a genitáliák bélyegei markáns különbségeket mutatnak.

 

 


 

< 1. ábra. Az Eupithecia icterata morfológiailag közel áll az E. spadiceata-hoz, s nem ritka a Mecsekben

 


 

Az elmúlt harminc évben több száz magyarországi törpearaszoló genitália vizsgálatát végeztem el, de ez idáig egyetlen Eupithecia spadiceata példányt nem sikerült találnom. Itt kell megjegyeznem, hogy Kisvaszar jelentős lelőhely a magyar faunisztikai irodalomban. Sokáig itt volt a Herminia tenuialis (Rebel, 1899) [Noctuidae] egyetlen hazai lelőhelye, de innen került elő a Chesias legatella (Denis & Schiffermüller, 1775) [Geometridae] első magyarországi példánya is (UHERKOVICH 1977): 1968. X. 4. (in coll. Magyar Természettudományi Múzeum).
MIROV (2003) munkája egyértelműen rámutat arra, hogy el kell végezni magyar Eupitheciini fauna revízióját, különösen érvényes ez a vidéki múzeumokra és egyéb gyűjteményekre.
Tanulmányomban bemutatom az Eupithecia spadiceata és a hozzá nagyon hasonló fajok identifikáláshoz szükséges morfológiai különbségeket, kárpát-medencei habitatjait, illetve elterjedési térképét.

Eupithecia spadiceata Zerny, 1933
Dt. ent. Z. Iris 47: 95, pl. 1: 22. Locus typicus: Libanon, Beiruth

Area: Elő-Ázsia, Kis-Ázsia, Kaukázus vidéke, Oroszország (Taganrog), Balkán félsziget, Pannon-medence, Appennini-félsziget,


Magyarországi elterjedése: Fót, Kisvaszar.

Fenológia: Az imágók május végétől augusztus elejéig egy nemzedékben repülnek.

Biológia: A faj tápnövénye és preimaginális állapota ismeretlen.

Habitat: Az Eupithecia spadiceata ez idáig ismert egyetlen dél-magyarországi lelőhelye (Kisvaszar) a Mecsek hegység északnyugati oldalán meghúzódó Baranyai-Hegyháton található. A faj gyertyános-tölgyeserdők övében, 150-200 m-es tengerszínt feletti magasságban együtt repül (syntopikus) a közelrokon Eupithecia millefoliata és Eupithecia icterata fajokkal (FAZEKAS 2006).
A kisvaszari lelőhely (Nagy-erdei-völgy) egy hűvös, patakos völgyelés, ahol extenzív nedves kaszálórétek valamint szubmediterrán sásos égerliget (Carici pendulae-Alnetum) találhatók. A környező 250–280 m-es domboldalakat zárt gyertyános-tölgyesek (Asperulo taurinae-Carpinetum), cseres-tölgyes (Potentillo micranthae-Quercetum dalechampii) uralják.
A faj a Gödöllői-dombságról is előkerült (Fót, Fót-Csomád). Élőhelyén uralkodó növénytársulás a sajmeggyes bokorerdők (Ceraso mahaleb-Quercetum pubescentis), a sziklafüves lejtősztyeprétek (Crysopogono-Caricetum humilis) és a pusztafüves lejtősztyeprétek (Cleistogeni-Festucetum rupicolae). Ugyanezen lelőhelyen találták meg a Stageia siceliota (Zeller, 1847) tollasmolylepkét, amely szintén új faj volt a magyar faunában (FAZEKAS 1999).

 


     

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.